МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОБРА

2021-04-07

/Files/images/Бобер.jpg

Відзначається: щорічно 7 квітня

Щороку 7 квітня в світі (починаючи з 2009 року) відзначають Міжнародний день бобра (International Beaver Day). Творці свята обрали саме 7 квітня, так як це день народження Дороті Річардс. Ця жінка майже п'ятдесят років вивчала бобрів в заповіднику Біверспрайт (Нью-Йорк). Вона була проти прийняття законодавства щодо боротьби з бобрами в декількох штатах і працювала над пошуком рішень конфліктів між людьми і бобрами. Згодом Дороті Річардс стала всесвітньо відомим фахівцем з бобрів.

Варто зауважити, що Міжнародних днів бобра два! Перший саме 7 квітня, а другий 18 жовтня. Причому перший відноситься скоріше до канадського (північноамериканського) бобра, другий до європейського звичайного (річкового). Бобер - це настільки чудовий звір, що двох свят для нього і не шкода.

Бобри були майже повністю винищені в Північній Америці, Європі та Азії на початку 1900-х років через осушення земель для сільського господарства. Варто неодмінно відзначити, що для навколишнього середовища загибель бобрів має безліч негативних наслідків. Бобри люблять перекривати струмки в мілководних долинах, затоплені райони стають заболоченими. Без бобрів водно-болотні угіддя будуть виснажені, вода не буде залишатися на суші так довго, мул не буде фільтруватися з струмків. Це означає, що буде більше ерозії, забруднення, повеней і засух. Створення водно-болотних угідь обходиться в багато тисяч доларів, а бобри можуть це робити безкоштовно. З усього випливає, що необхідно і важливо, щоб існував день, присвячений бобрам.

Цікаво, що, починаючи з третього року життя, бобри спаровуються на все життя і їх дитинчат називають кошенятами. Вони залишаються з батьками на два роки, а на другий рік стають няньками для тих, хто народився.

Як завжди, кілька цікавих фактів про бобрів.

• Звичайний корм для бобрів - це яблука, листя латаття, зелена кора і молоді гілки дерев.

• Бобри з народження знають, як споруджувати греблі і де будувати житло. Це називається генетичною пам'яттю.

• Закриваючи вушні і ноздрьові клапани, а також рот, бобер може перебувати під водою від 10 до 15 хвилин, при цьому долаючи відстань до 700 метрів.

• Примітно, що кордони своєї території бобри мітять бобровим струменем (секретом мускусних залоз).

• Ще бобри є рекордсменами по спорудженню гребель. Сама велика боброва гребля становила понад 700 метрів в довжину. До речі, греблі бобрів - єдина споруда, побудована тваринами, яке можна побачити з космосу.

• Середня тривалість життя бобра - 14 років. У неволі цей вік може бути збільшений майже втричі.

• Житло бобрів завжди знаходиться вище рівня води, а ось вхід завжди під водою.

Кiлькiсть переглядiв: 22

Коментарi